Ozaljsko-vivodinsko područje ima pet autohtonih sorti vinove loze

U Hrvatskoj postoji oko 130 autohtonih sorti vinove loze, od čega ih je pet na području Ozaljsko-vivodinskog kraja, istaknuto je na predavanju i najavi projekta o zaštiti i revitalizaciji autohtonih sorti vinove loze.

– To su sorte uglavnom zastupljene u starim vinogradima, starijim od 80 godina. Mi smo krenuli s istraživanjem tih sorti genetskom analizom kako bismo utvrdili o kojim se sortama radi. Prema preliminarnim rezultatima pronašli smo tri u Vivodini i dvije u Vrhovcu. Na žalost ime još nemamo, prije nije bilo uobičajeno davati im imena. Trenutno ih vodimo pod šiframa, a ljudi su nekada sve te sorte zvali beline. Na nama je sada da im damo imena i da budu baš naše autohtone vrste, ispričao nam je dr.sc. Domagoj Stupić iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U odnosu na ostale sorte, ovih pet autohtonih starih sorti zastupljene su u vrlo malim količinama, u starim i pomalo zapuštenim vinogradima koje obrađuju većinom stariji ljudi. Stoga se ovim projektom takve sorte pokušava revitalizirati jer predstavljaju jedinstvenu tradiciju i priliku da se ovaj kraj koji je inače i poznat po vinima, sada promovira i vlastitim te izvornim sortama vinove loze.

– Imate nešto čega nigdje nema, vinari imaju mogućnost proizvoditi vino kojeg nigdje nema i koje je karakteristično samo za ovo područje. To je veliki turistički potencijal, pogotovo ako je sorta kvalitetna i dobra, vinari mogu imati jedan specifičan proizvod odnosno vino temeljeno na tradiciji i povijesti. Dobra je to podloga za jednu lijepu priču, dodao je Stupić.