Obilježena 25. obljetnica stradavanja i progona mještana Rakovice

Rakovica je obilježila 25. obljetnicu stradavanja i progona svojih mještana prigodnim programom naziva ”Da se ne zaboravi”. Sve je počelo misom zadušnicom u crkvi svete Jelene Križarice, a nastavilo se polaganjem vijenaca te tribinom i predavanjem.

– Na današnji dan prije 25 godina, nakon 40 dana neprestane borbe, neprijatelj je slomio naš otpor. Inače ukupno smo 105 dana bili u okruženju, od kolovoza kada su nam barikadama na cestama presječene komunakcije s Karlovcem i Ogulinom. Već tada je bilo jasno da smo ostali sami, bez naoružanja, logističke i bolničke potpore, ispričao je ratni zapovjednik specijalne policije Nikola Turkalj.

U obrani Rakovice svoje živote dalo je 48 civila i 45 branitelja, a mjesto je ostalo pusto, sve do Oluje 1995. godine kada je ovaj kraj oslobođen.

– S tugom i ponosom prisjećamo se žrtve koju je naš kraj podnio u ratu. Uspjeli smo se oporaviti, obnoviti kuće, ali nismo gospodarstvo i poljoprivredu, puno je zemlje pusto i neobrađeno, danas su na žalost neka druga vremena, kazao je načelnik općine Franjo Franjković.