402 lampiona za 402 poginula mališana u Domovinskom ratu

Udruga veterana satnije Rebels organizirala je u sklopu projekta Aleja hrvatskih branitelja paljenje svijeća u spomen na poginulu djecu u Domovinskom ratu. U paljenju lampiona koji su nabavljeni putem natječaja Ministarstva branitelja pomogli su im učenici iz osnovne škole Dragojla Jarnević.

402 lampiona za 402-oje djece poginule u Domovinskom ratu. Zapalili su ih danas osmaši iz Osnovne škole Dragojla Jarnević zajedno s pripadnicima Udruge veterana satnije Rebels. Nakon što su prošle godine zapalili 84 svijeće za djecu poginulu u Vukovaru, ove godine počast su odali svim mališanima poginulima od 1991. do 1995. godine.

Na ovaj način obilježeni su i 19. studeni, Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, te 20. studeni, Međunarodni dan prava djeteta. Inače, prema podacima Ureda za žrtve rata u Karlovačkoj županiji tijekom Domovinskog rata poginulo je 18 djece, 15 od posljedica granatiranja, a troje je poginulo kao maloljetni branitelji s puškom u ruci. Dvoje su bili pripadnici Narodne zaštite, a jedan je bio pripadnik 129. brigade.

Osnovna škola Dragojla Jarnević nije jedina koja obilježava bitne datume hrvatske povijesti. Sve karlovačke škole danas će upaliti svijeće i lampione uoči dana pada Vukovara.