Film o Hudoj Jami predstavljen u Dugoj Resi

Dokumentarni film “Huda jama – strogo čuvana tajna” slovenskog istraživača Romana Leljaka predstavljen je sinoć dugoreškoj publici. Leljak je u 60 minuta potresnog filma dokumentirao sve što je prolazio u istraživanju zločina partizanske vojske koji su počinjeni u svibnju 1945. godine.

Huda jama je naselje u Općini Laško u Sloveniji, gdje se nalazi i rudnik Barbarin rov, mjesto gdje su neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata partizanske jedinice likvidirale oko 3 tisuće ljudi. Nakon ubojstva su ih bacili u rudarsko okno i zazidali. Među ubijenima najviše je bilo djece i staraca. Nakon stravičnih ubojstava zazidali su pristup jamu kako se za nju ne bi saznalo. Leljak je od početka istraživanja Hude jame nailazio na prepreke, a najveće su mu, kaže, predstavljali oni koji su silno željeli da se za ovaj zločin ne dozna.

Uz predstavljanje filma, u Kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Dugoj Resi predstavljena je i knjiga Ante Kovačevića “Čovjek i njegova sjena”. Kovačević smatra da bi Hrvatska nakon toliko godina trebala smoći hrabrosti i suočiti se s prošlošću.

Autor filma o Hudoj jami planira obići još mnoge gradove i mjesta u Hrvatskoj kako bi se proširila istina o ovom zločinu.