20.11. je Dan sjećanja na žrtve prometa – karlovačka policija letkom ukazuje na uzroke prometnih nesreća

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa ove godine obilježava se 20. studenog. Obilježavanje je započelo 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa, a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine jedan od ciljeva je smanjenje broja smrtno stradalih za 50% u sljedećih deset godina. Ovime bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 000 stanovnika.

Na razini Karlovačke županije i ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije, koji su zajedničkom suradnjom izradili prigodni letak kojim nastoje upozoriti i podsjetiti sudionike u prometu kako su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba. U svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. U najvećem broju slučajeva prometne nesreće nastaju greškom vozača uslijed nepropisne i neprilagođene brzine kao i vožnje pod utjecajem alkohola.

U cilju informiranja sudionika u prometu, prometna policija ovaj prigodni letak sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke dijelit će u razdoblju od danas pa do nedjelje. Letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu policija će ukazivati na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu i podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na još višu razinu.