Oprez, ptičja gripa!

Radi sprečavanja pojave i širenja influence ptica u domaće peradi, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku kojom se za nekoliko naselja u Slavoniji zabranjuje držanje peradi na otvorenom. U Karlovačkoj županiji za sada nema slučajeva influence ptica, no oprez nije naodmet.

Zbog trenutne situacije po pitanju pojave visoko patogene influence ptica H5N8 i velike mogućnosti za unos uzročnika u jata domaće peradi, Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je održavanje izložbi, sajmova i drugih događanja na kojima se okupljaju perad i ukrasne ptice. Zabrana vrijedi za cijelu Hrvatsku, kaže dr. vet. Damir Škrtić.

Virus koji uzrokuje ptičju gripu jest virus influence tip A. Razlikujemo nisko patogene i izrazito patogene oblike ptičje gripe – sukladno jačini bolesti koju izazivaju u peradi. Izrazito patogeni oblici ptičje gripe mogu dovesti do smrti određenih vrsta zaražene peradi unutar 48 sata.

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju sve vlasnike peradi da se drže odluka o zabrani držanja peradi na otvorenom i održavanju sajmova, izložbi i sličnih događanja kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.