Prevencija od malih nogu: U vrtiću Švarča predstavljen projekt “Želim disati”

U mjesecu borbe protiv ovisnosti, kojeg Hrvatska obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, u Karlovcu je osmišljen program s ciljem upozoravanja javnosti na problem zlouporabe sredstava ovisnosti, te razvijanja odgovornog ponašanja i ojačavanja samopouzdanja kod mladih i djece, kako bi se mogli oduprijeti negativnim izazovima današnjice. U program su uključeni i najmlađi Karlovčani.

“Želim disati” naziv je projekta koji je danas u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti predstavljen u karlovačkom dječjem vrtiću Švarča. Prezentaciji su, osim odgajatelja iz ovog vrtića, prisustvovali njihovi kolege iz vrtića Turanj, Banija i Dubovac. Riječ je o projektu kojega provodi Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća i drugih bolesti “Jedra”, s ciljem edukacije o važnosti nezapočinjanja pušenja i njegovanju zdravih životnih stilova.

Više od 30 posto Hrvata su pušači, pokazuju službeni podaci, a u usporedbi s razvijenim zemljama, kod nas je taj postotak znatno viši. Također zabrinjavaju podaci da su 43 posto mladića i djevojaka pušači već do svoje18. godine života, te da čak 80 posto svih pušača počne pušiti prije 18. godine. Zato je ključno što ranije početi s preventivom. “Obično se o tome govori u pubertetskoj dobi, no bitno je educirati djecu što ranije, dok još nisu u prilici susretati se s time”, kaže autorica projekta Sandra Karabatić, predsjednica udruge “Jedra”. U pilot fazi projekta, edukacija provedena u zagrebačkim vrtićima i osnovnim školama dala je i konkretne rezultate. “Roditelji neke djece koja su sudjelovala u projektu, i sami su prestali pušiti”, pojašnjava Karabatić.

Što su naučili na današnjoj prezentaciji, odgojitelji će kroz svakodnevni rad prenijeti najmlađima, a nadajmo se da će i u Karlovcu rezultat biti barem poneki pušač manje među roditeljima, ali i odluka onih koji će se tek naći pred tim izazovom, da pred njim nikada ne pokleknu.