U Karlovcu danas najveća do sada javna rasprava o revitalizaciji gradske jezgre – Zvijezde

U Danskoj je metoda deliberativnog ispitivanja javnog mnijenja korištena kako bi se dobio odgovor na pitanje treba li uvesti euro, u Australiji se tražio odgovor na pitanje treba li ukinuti monarhiju, a u Texasu treba li fosilnu energiju mijenjati obnovljivim izvorima. Metoda je do sada primjenjena više od 40 puta u 25 zemalja, a tema prvog velikog deliberativnog ispitivanja javnog mnijenja u Hrvatskoj je – budućnost karlovačke Zvijezde.

Kako pristupiti revitalizaciji Zvijezde, je li prioritet ulaganje u Radićevu ulicu, oživljavanje Kineske četvrti, rekonstrukcija središnjeg trga ili nešto četvrto, pitanja su na koje bi odgovore trebalo dati deliberativno ispitivanje javnog mnijenja. Dio te metode jest današnja, najveća do sada javna rasprava o karlovačkoj gradskoj jezgri, koja je održana u Velikoj vijećnici Grada Karlovca i karlovačkom Veleučilištu. U raspravi je sudjelovalo više od 150 građana izabranih metodom slučajnog odabira.

“Vi već imate veliku pobjedu iza sebe, a to je činjenica da svi zajedno ovdje sjedite i razgovarate”, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je nakon otvorenja rasprave obišla Zvijezdu, a zatim i Muzej Domovinskog rata na Turnju i Stari grad Dubovac.

Među stručnjacima iz različitih sektora koji su se ovom prilikom okupili u Karlovcu, bio je profesor s američkog sveučilišta Stanford James Fishkin, voditelj Centra za deliberativnu demokraciju koji je razvio deliberativnu metodu ispitivanja javnog mnijenja. “Zašto vas ima smisla uključiti? Zato što predstavljate javnost, vi ste reprezentativni uzorak stanovnika ovog grada. Kao da smo stavili cijeli grad u jednu prostoriju, ali pod uvjetima u kojima možete razmišljati, dobiti informacije i odgovore na svoja pitanja i donijeti prosudbu što treba učiniti.”, poručio je prof. Fishkin.

Projekt Star Voice provodi udruga KA-Matrix s partnerima – Gradom Karlovcem, Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, karlovačkim Veleučilištem i udrugom Polka, a riječ je o projektu kojega sufinanciraju EU i Vladin ured za udruge.