Svjetski dan televizije: Prosječno dijete pred TV-om provede čak tri sata dnevno!

Svjetski je dan televizije. Obilježava se od 1996. godine odlukom glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Na taj se način ukazuje na utjecaj televizije i odaje se počast ulozi koju ona ima u našem svakodnevnom životu upozoravanjem na probleme na lokalnoj i globaloj razini. Nažalost, moć televizije koristi se često i u manipulativne svrhe, zato je važno ponuđene sadržaje promatrati kritičkim okom.

Televizija je jedan od najutjecajnijih masovnih medija. Danas je gotovo nemoguće pronaći kućanstvo koje ne posjeduje barem jedan tv prijemnik. Televizija ima moć upozoriti na socijalne, ekonomske, zdravstvene i druge probleme, od onih u našem susjedstvu do onih na drugoj strani svijeta.

Radi tolike raširenosti i dostupnosti često se provode istraživanja i rasprave o njenom utjecaju na najmlađe. Istraživanja pokazuju da prosječno dijete predškolske dobir pred televizorom provede oko 3 sata dnevno. Istovremeno, u igri vani provedu 2 sata, a samo 45 minuta čitajući. Iako većina djece rado provodi vrijeme pred tv ekranom, stručnjaci upozoravaju na negativne učinke prekomjerenog gledanja televizije. To su smanjena tjelesna aktivnost, moguća pretilost, poticanje na konzumerizam, smanjena kreativnost, smetnje pažnje i koncentracije, kaže psihologinja Ana Budimir. Kao negativni utjecaji, dodaje, često se spominju i povećana sklonost nasilju zbog oponašanja nasilnih junaka, ali i emocionalne smetnje kao što su razvoj strahova i nesanice.

Preporuka roditeljima glasi: ograničiti vremenski gledanje televizije na sat do dva dnevno i kontrolirati sadržaje koje dijete gleda. Tu je i ono najvažnije – svojim primjerom pokazati da taj čarobni ekran nije središte obiteljskog života, jer televizija sama po sebi nije ni dobra ni loša, već onakva kakvom joj mi dopustimo da bude.