Hrvatska mreža za ruralni razvoj proslavila 10 godina djelovanja

Hrvatska mreža za ruralni razvoj slavi ovih dana deset godina djelovanja. Radi se o mreži udruga koja se zalaže za održiv razvoj ruralnih područja Hrvatske. Članovi zajedničkim djelovanjem, umrežavanjem, partnerstvom i prijenosom znanja pridonose poboljšavanju uvjeta za cjelovit razvoj i kvalitetan život u ruralnim područjima.

Deseta obljetnica rada Hrvatske mreže za ruralni razvoj obilježena je u Kravarskom gdje je održana godišnja skupština Mreže, kao i konferencija o ruralnom razvoju. Mreža danas ima 46 članova, a zalažu se za ravnomjerno razvijenu Hrvatsku, u kojoj stanovnici ruralnih prostora svojim društvenim i gospodarskim djelovanjem aktivno pridonose održivom razvoju svojih zajednica.

Područja aktivnosti Mreže su zagovaranje interesa dionika iz ruralnih zajednica u kreiranju i provedbi javnih politika, umrežavanje i informiranje članica i dionika koji rade na ruralnom razvoju, edukacija, razmjena znanja i prijenos iskustava te organizacijski razvoj.

Na konferenciji je predstavljen i projekt “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini” koji zajedno provode udruge Odraz i ZvoniMir iz Knina, LAG Zrinska gora – Turopolje i Udruga gradova.

Plan Mreže za ruralni razvoj je i dalje poticati razvoj ruralnih zajednica, osnaživati njihove sposobnosti te pridonositi razvoju participativne demokracije u ruralnom području Hrvatske, te zagovarati interese lokalnih dionika s ruralnog prostora u procesima izrade, donošenja i provedbe politika i propisa.