Hvarsko pučko kazalište gostovalo u Jastrebarskom

Jaskanska publika sinoć je nakon dugo vremena imala priliku pogledati nastup hvaljenog Hvarskog pučkog kazališta. U Crkvi svetog Nikole biskupa Hvarani su izveli svoju legendarnu predstavu “Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika”.

Posljednji puta Hvarsko pučko kazalište u Jastrebarskom je gostovalo 1994. godine s predstavama “Ribanje i ribarsko prigovaranje” i “Letrat”. Godinu dana kasnije jaskanski su kazalištarci uzvratili posjet i sa svojim se predstavama “Dobri vojak Švejk” i “Za kunu nade” predstavili na otoku Hvaru, kolijevci hrvatskog teatra. Sinoćnja predstava koju su Hvarani izveli u Jaski obnova je starog prijateljstva, rekla nam je predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Jastrebaskom Klementina Škrabe.

“Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika” neprekidno se izvodi već gotovo pola stoljeća. Zanimljivo je da jedan glumac, dugogodišnji hrvatski gradonačelnik Milan Lakoš, u predstavi igra od njenih početaka pa sve do danas.

Hvarsko pučko kazalište njeguje i predstavlja hrvatsku kazališnu baštinu, sudjelujući da svim manifestacijama diljem Hrvatske, ali i u cijelom svijetu. Jaskanska izvedba ove predstave bila je 254. po redu, a Hvarsko pučko kazalište njome je završilo svoju europsku turneju.