Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje je nedopustivo i nitko nema pravo biti nasilan, poručile su predstavnice Ženske grupe Karlovac Korak u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Nažalost, još uvijek se ne prijavljuju svi slučajevi nasilja, a statistike koje postoje govore o trendu povećanja nasilničkog ponašanja.

Obitelj bi trebala biti najsigurnije mjesto, no nažalost to nije uvijek tako, ove je godine u Hrvatskoj ubijeno 20 žena. Prijetnje i pokušaji ubojstava se ne vode, odnosno svi se slučajevi se ne prijavljuju. Održan je i okrugli stol s predstavnicima županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama i Odbora za ravnopravnost spolova, donijeti su neki zaključci kako bi borba protiv nasilja bila uspješnija. No i pri funkcioniranju tima postoje problemi, jer tim nije kompletiran kako bi trebao biti. Žene u Sklonište dolaze u prosjeku nakon što deset godina trpe nasilje, mi kao društvo ne smijemo zatvarati oči nego reagirati na slučajeve nasilja.

Trenutno je u skloništu smješteno pet žena i šestero djece, a kroz godinu ih u prosjeku prođe između 50 i 70. Svaki dan na SOS telefonu bilježi se od tri do 5 poziva. Od milijun i 100 tisuća kuna koliko bi bilo potrebno za normalno funkcioniranje Skloništa tijekom godine, od države, županije i grada Korak je dobio 680 tisuća kuna.

Sljedećih 16 dana, odnosno do 10. prosinca obilježava se 16 dana aktivizma u koji će i ove godine biti uključen i Korak, predavanjima za srednjoškolce.

Problemi s nasiljem veliki su i sveprisutni i u njih se mora uključiti cijelo društvo, no nažalost i u našoj sredini se pokazuje da institucije često ne odrađuju svoj posao, no iz Koraka poručuju kako se neće prestati boriti.