Toplinarstvo i dalje gorući problem

Problematika razdjelnika bila je tema sastanka koji je održan u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, između državnog tajnika Ante Čikotića i predstavnika triju udruga za zaštitu potrošača, među kojima je bila i Regionalna organizacija zaštite potrošača iz Karlovca. Ministarstvo će ići u izmjene postojećeg zakona iz 2013. godine, poručeno je nakon sastanka.

Udruge za zaštitu potrošača već dugo upozoravaju da je važeći Zakon o tržištu toplinske energije oštetio hrvatske građane. Njime je uvedena obveza ugradnje razdjelnika, no bez studije tehničke izvedivosti i ekonomske analize. Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić smatra da potrošači koji su ugradili razdjelnike i sami snose dio krivnje jer se nisu informirali, no, ističe, veći teret odgovornosti je na trgovcima koji su svjesno provodili kampanju lažnog i nepotpunog informiranja. Udruge su, podsjeća Tomašić, upozoravale građane da razdjelnici nisu najbolje rješenje.

Ipak, u ROZP-u su mišljenja da bi sva kućanstva trebala u zakonskom roku ugraditi individualna mjerila potrošnje. No,  to ne moraju biti baš razdjelnici, kaže Tomašić, jer oni su samo jedna mogućnost koja se nudi. Kalorimetri su, dodaje, dugoročno isplativije rješenje.

Predstavnici udruga, nakon održanog sastanka, izrazili su zadovoljstvo otvorenim dijalogom na temuz gorućih problema u toplinarstvu. Glavni problem, ističe Tomašić, je cijena usluge opskrbe toplinskom energijom u cijeloj Hrvatskoj, a posebno o Karlovcu, koja je, kaže, neprihvatljiva za potrošački džep.

Drugi prioritet je mijenjanje postojećeg monopolističkog sistema koji korisnike kažnjava ako se žele izdvojiti iz sustava centralnog grijanja, iako živimo u tržišnoj privredi u kojoj bi, podsjeća, kupac morao imati pravo birati čiju i kakvu uslugu želi koristiti. Rješenje za grijanje stambenih zgrada u ROZP-u vide u kvartovskim mini toplanama i obnovljivim izvorima energije, a monopolitičkim tvrtkama na današnjem tržištu nema mjesta, zaključuje Tomašić.