Gimnazija Karlovac dobila Učionicu budućnosti

Nakon što je dobila WiFi mrežu s brzim pristupom internetu, karlovačka Gimnazija prva u našoj županiji dobila je i pametnu učionicu, odnosno Učionicu budućnosti. Potpuno opremljena digitalna učionica sa tablet računalima i pametnom pločom osjetljivom na dodir donacija je Microsofta Hrvatske i Hrvatske akademske i istraživačke mreže, a vrijedna je 142 tisuće kuna.

– Pruža nam se mogućnost moderniziranja pristupa nastavi korištenjem suvremenih tehnologija. Postoje brojni interaktivni sadržaji koji učenicima prikazuju primjerice eksperimente koje u tom trenutku nisu u mogućnosti napraviti u učionici ukoliko se ne nalaze u kemijskom kabinetu. Možemo koristiti i Skype i tako se povezati s drugim školama i na taj način vježbati jezik, ispričala nam je profesorica njemačkog jezika Snježana Fištrović.

Svi uređaji povezani su u mrežu vođenu posebno osmišljenim sustavom. Učenici koristeći tablete uz pomoć alata OneNote mogu voditi zabilješke, zapažanja i mjerenja laboratorijskih vježbi, a mogu i rješavati testove koje su za njih pripremili nastavnici. Oni će se za ovakav način rada ipak nešto više pripremati.

– Priprema će biti nešto složenija, ali kada se jednom pripreme svi ti materijali oni ostaju uvijek dostupni i mogu ih iznova koristiti. Isto tako postoji mogućnost umrežavanja svih nastavnika koji tako mogu međusobno dijeliti sadržaje, dodala je profesorica Fištrović.

Svaki učenik i nastavnik imaju svoje korisničko ime i lozinku pomoću kojeg se spajaju na sustav. Trenutno je u Gimnaziji u tijeku edukacija nastavnika, a prvi učenici u učionici budućnosti očekuju se već za tjedan dana.

– Ovo je izazov za sve. Učenici zaista maksimalno koriste tehnologiju u svakodnevnom životu, a na ovaj način se nadamo da ćemo im približiti nastavne sadržaje te da će im oni biti zanimljiviji. Ipak treba naglasiti da je temelj kvalitetne nastave nastavnik i zainteresirani učenik. Sve ostalo je samo nadogradnja, poručio je ravnatelj Gimnazije Damir Mandić.