“Hrvatska presporo radi po pitanju gospodarenja otpadom!”

Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom okupio je u Zagrebu brojne stručnjake iz sedam zemalja sa 40-ak radova i prezentacija te više od 250 sudionika. U protekla dva dana analizirali su postojeće sustave gospodarenja otpadom, predstavili mogućnosti za materijalnu i energetsku uporabu otpada te ekonomsku dimenziju uspostavljanja kvalitetnog sustava.

Cilj Simpozija bio je analizirati postojeće sustave i definirati što kvalitetniju podlogu za donošenje odluka u pojedinim segmentima za gospodarenje otpadom na razini države, ali i regionalne i lokalne samouprave. Kada je u pitanju gospodarenje otpadom, Hrvatska radi presporo, glavni je zaključak simpozija, rekao nam je županijski pročelnik za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Marinko Maradin koji je nazočio simpoziju u ime Karlovačke županije.

“Drugi zaključak je da se gospodarenju otpadom treba pristupiti sa setom mjera, a ne da se cjelokupni sustav usmjeri samo na jednu mjeru kao što je primarno izdvajanje, jer ni jedna mjera samostalno ne može rješiti pitanje gospodarnja otpadom u Hrvatskoj. Potrebno je razvijati i primarno izdvajanje i reciklažu, i energetsko iskoriptavanje, i kompostiranje, i deponiranje, odnosno izbalansirati te mjere u odnosnima koji su primjereni za određenu sredinu i uvjete prikupljanja, te vrstu i količinu otpada na nekom području. Važno je da su mjere primjerene lokalnoj razini”, kaže Maradin.

U Hrvatskoj je strateški zacrtan održivi razvitak sustava gospodarenja otpadom na regionalnim odnosno županijskim Centrima za gospodarenje otpadom. No problemi s pripremama za gradnju već su godinama u središtu pozornosti. Ni Centar na Babinoj Gori prema svemu sudeći neće biti dovršen do kraja 2018. godine. Premašivanje roka izgradnje Centra za gospodarenje otpadom sporno je jer se Hrvatska ulaskom u EU obvezala do kraja 2018. godine zatvoriti sva klasična odlagališta, pa tako i ono na Ilovcu. Postaje sve izvjesnije da će Karlovčani tada ostati bez deponija, što bi im moglo donijeti i veće troškove zbrinjavanja otpada ukoliko se on bude morao odvoziti izvan grada.