Međusektorska suradnja ključna u poboljšanju položaja osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca. Tim povodom Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije organizirao je 9. Konferenciju pružatelja usluga osobama s invaliditetom, a tema je bila međusektorska suradnja.

– U posljednjih desetak godina puno se poboljšao položaj osoba s invaliditetom. Puno je učinjeno po pitanju senzibiliziranja javnosti, rješavanja arhitektonskih barijera, ali i u brojnim drugim segmentima. Promjena na bolje ima, negdje idu brže, negdje sporije, međutim sve skupa još nije na onoj razini koja bi osobama s invaliditetom pomagala u rješavanju njihovih svakodnevnih problema, posebno kada je u pitanju uključivanje u zajednicu odnosno tržište rada. Važno je da postanemo svjesni da smo svi mi jednaki, da to prihvatimo i da se otvorimo. Ne možemo svijet mijenjati silom, ali možemo s malo više srca, kazala je predsjednica Saveza Blaženka Presečan.

 
Međusektorska suradnja nije na zadovoljavajućoj razini, a razlog nije nedostatak volje između javnog, privatnog i nevladinog sektora, već činjenica da se ne prepoznaju i nisu dovoljno svjesni prednosti i nedostataka pojedinog sektora, istaknula je tajnica Saveza Veronika Lendler.

– Zapravo tu onda ispaštaju svi oni korisnici, između ostalog i osobe s invaliditetom, dok se ljudi međusobno ne upoznaju. Zato smo danas i imali radionicu kako razvijati međusektorsku suradnju, učimo korake i moramo se međusobno upoznati jer različiti sektori regulirani su različitom zakonskom regulativom, dodala je Lendler.

Upravo u zakonskoj regulativi postoje određeni problemi jer iako imaju dobru svrhu, ponekad su u koliziji jedan s drugim. Stoga valja poraditi na informiranju kako bi se zajednički mogle provoditi aktivnosti.

– Međusektorska suradnja je izuzetno važna jer ovakvi problemi zahtijevaju multidisciplinarni pristup i širok spektar raznih podrški ne samo invalidima ili djeci s posebnim potrebama, već i roditeljima te pomoći za osposobljavanje, za školovanje i budući život u socijalnoj sredini koliko je god to više moguće, izjavila je pomoćnica ministrice demografije, socijalne politike i mladih Maja Vučinić Knežević.

 
Kao i u svim područjima života, neznanje i nedostatak suradnje stvaraju dodatne probleme, a zapravo su nešto na što možemo utjecati i možemo promijeniti. Informiranjem i razgovorom puno se toga može riješiti, samo treba volje, a volje ima, čulo se na konferenciji.