Alkohol i droge i dalje dostupni mladima – hrvatski srednjoškolci više piju i puše od europskih kolega

Hrvatski srednjoškolci više piju, puše i koriste marihuanu od svojih europskih vršnjaka. Rezultat je to vodećeg europskog istraživanja o pušenju, konzumaciji alkohola i droga među učenicima koji su predstavljeni danas u Karlovcu.

U istraživanju je sudjelovalo 35 zemalja, odnosno nešto više od 96 tisuća učenika. Istraživanje je provedeno i u svim srednjim školama Karlvoačke županije. Iako još nisu predstavljeni lokalni rezultati, istraživanje pokazuje da smo i dalje iznad prosjeka europskih zemalja što se tiče dostupnosti alkohola i droga, ali i po njihovoj konzumaciji među učenicima.

Osim ovih ovisnosti u istraživanju su i podaci o ovisnostima o kocki te provođenju vremena na internetu, igranju igrica, ali i puišenju elektronskih cigareta. U Hrvatskoj prema rezultatima iz 2015. godine, 33 posto učenika u dobu između 15 i 16 godina su trenutni pušači.

Prema podacima iz 2015. u Hrvatskoj je 21 posto učenika uzelo kanabis barem jednom u životu, osam posto u posljednjih 30 dana, a 42 posto smatra da bi kanabis kada bi to poželjelo isto tako lako moglo nabaviti. Rad na prevenciji valja još pojačati, a zakone bolje implementirati i poštovati, zaključuje voditeljica Odjela za promicanje mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Iva Pejnović Franelić, ispred Ureda za suzbijanje zlouporaba droga Vlade RH.