Porezna reforma neće smanjiti karlovački proračun; Država obećala pomoći

Paket mjera za reformu poreznog sustava trebao bi uskoro doći pred saborske zastupnike. Hrvatski sabor bi, ako prihvati paket mjera porezne reforme, trebao izmijeniti devet postojećih zakona te donijeti sedam novih. Bude li prihvaćena u predloženom obliku, porezna reforma uvelike će se odraziti na svakodnevni život građana. No, u karlovačkom Proračunu promjene se ne bi trebale osjetiti.

Porezna reforma koja je uskoro planirana u državi ne bi trebala utjecati na gradsku blagajnu. Kako je pojasnila gradska pročelnica Lidija Malović smanjenja karlovačkog proračuna ne bi trebalo biti.

  • Izračunali smo da bi smanjenje poreza i prireza moglo imati utjecaj na smanjenje prihoda, između 12 do čak dvadesetak milijuna kuna, pojasnila je Malović.

No, u međuvremenu su u Gradu dobili detalje porezne reforme, te najavu državne pomoći oko gubitaka.

  • Naša procjena je da ćemo iduće godine ostvariti ukupno poreza i prireza oko 107 milijuna kuna, s tim da za svaku kunu koju ostvarimo manje od samog poreza i prireza dobit ćemo refundaciju iz Ministarstva financija, tzv. nenamjensku tekuću pomoć. Tako da prihodi od poreza i prireza, zajedno s tom pomoći, nikako neće biti manji u odnosu na 2016. godinu, zaključila je Malović.

Malović je podsjetila da je Grad Karlovac zbog prošle porezne reforme prije dvije godine izgubio 8 i pol milijuna kuna, što su morali kompenzirati smanjenjem rashoda.