ROZP provodi anketu o zadovoljstvu ugrađenim razdjelnicima i kalorimetrima

Regionalna organizacija zaštite potrošača ovih je dana pokrenula anketiranje potrošača o zadovoljstvu da ugrađenim instrumentima za razdiobu toplinske energije (razdjelnicima) i mjernim instrumentima za potrošnju toplinske energije (kalorimetrima).

Kako je Karlovac jedini grad u Hrvatskoj koji sufinancira ugradnju oba uređaja, pojavila se potreba da ostalima u Hrvatskoj kažemo karlovačka iskustva, temeljena na anketi, pojašnjavaju u ROZP-u. Kako bi dobili što realnije podatke, anketa je, ističu, potpuno anonimna. Neobilježeni listići ubačeni su u poštanske sandučiće, a pored njih je postavljena kutija u koju potrošači trebaju ubaciti ispunjene listiće.

No u provedbi ankete pojavio se neočekivani problem – preveliki broj nezainteresiranih potrošača. Naime, potrošači su ispunili i vratili samo 20 posto listića, a na taj način teško da će se dobiti relevantne podaci, upozoravaju u ROZP-u. Drugi, još veći problem, je što su na pojedinim mjestima ukradene kutije s ispunjenim listićima. U ROZP-u se pitaju tko želi spriječiti potrošače da se bore za svoja prava. Bez obzira na sve, poručuju da nastavljaju s provođenjem ankete i pozivaju potrošače na suradnju.

“Ne tražimo potporu za pritisak na trgovce ili političare, jednostavno nužno nam je pravo stanje stvari s kojim možemo utvrditi jesu li naručene Studije isplativosti istinite ili trgovački marketing”, zakljujučuju u Regionalnoj organizaciji zaštite potrošača.