Karlovac danas i sutra domaćin Festivala tehničke kulture

U sportskoj dvorani Osnovne škole Grabrik ovaj vikend se održava Festival tehničke kulture. Nakon što je prve tri godine organiziran u Zagrebu, čast da bude domaćin četvrtom izdanju festivala pripala je Karlovcu. Glavni cilj manifestacije je popularizacija tehničkih zanimanja kod mladih.

Radionice izrade zračne rakete, robota šaralice, elektroničke značke, vožnja robotskih kolica u labirnitu, robonogomet. Sve to može se isprobati na Festivalu tehničke kulture koji je jutros otvoren u sportskoj dvorani OŠ Grabrik. Hrvatska zajednica tehničke kulture festival organizira s ciljem popularizacije tehnike, promicanja kreativnosti kod djece i mladih, te promoviranja inovativnih ideja, rekao je Ivan Vlainić, predsjednik HZTK.

U dva dana trajanja festivala, kroz niz besplatnih radionica, prezentacija, projekcija, izložbi i natjecanja iz brojnih grana tehničke kulture, bit će predstavljene aktivnosti i postignuća Hrvatske zajednice tehničke kulture i njenih udruga članica. Budući da se festival ove godine po prvi puta održava izvan Zagreba, suorganizatori su ZTK Karlovačke županije i ZTK Karlovca. Sudjelovanje na festivalu službeno je potvrdilo 20-ak škola, a tu su i individualni posjetitelji koji se također pozivaju da posjete manifestaciju.

Zanimljivo je da su gosti festivala dvije poznate inovatorske tvrtke. Tvrtka Rimac automobili izlaže središnju konzolu automobila Infotenment i električni bicikl koji razvija brzinu preko 70 km/h. Poznati inovator i poduzetnik Mate Rimac na radionici izrade limunske baterije i sutra će podučavati najmlađe kako se pomoću voća može proizvesti stuja. Posjetitelji festivala također mogu razgledati elektično vozilo Tesla Model S tvrtke Avantcar. Na festivalu u Karlovcu predstavlja se i slovenski istraživačko-tehnički centar Zavod 404 iz Ljubljane.

Ulaz je besplatan, zato sutra od 10 do 18 sati svratite do OŠ Grabrik.