Marija i Šimun prve ovogodišnje bebe rođene u OB Karlovac

Dva i pol sata nakon ponoći u karlovačkoj Općoj bolnici rođena je prva ovogodišnja beba. Oko podneva, stigla je i druga. Kao što običaj nalaže, prve ovogodišnje bebe imale su važan posjet, koji su ovjekovječile i naše kamere.

U prvom danu nove godine u karlovačkoj Općoj bolnici na svijet su došle dvije bebe. Prva je rođena djevojčica Marija, a nekoliko sati nakon nje rodio se i dječak Šimun. Prve ovogodišnje bebe obišli su danas predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovca Damir Mandić i pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević.

Dvije bebe u prvom danu nove godine dobar su znak, nadaju se u karlovačkom rodilištu. U godini koja je iza nas u OB Karlovac rođeno je 844-ero djece, a ako možemo suditi po prvom danu, nadamo se da će ova godina biti bolja, kaže dr. Željko Štajcer, voditelj Službe za ženske bolesti i porode OB Karlovac.

Pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević osvrnula se na pozitivne promjene vezane uz roditeljski dopust koje donosi 2017. godina. Naime, od 1. srpnja, roditeljske naknade tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta povećat će se za zaposlene roditelje sa sadašnjih najviše 2.660 kuna na najviše 4.000 kuna, a naknade za nezaposlene roditelje povećat će se sa sadašnjih 1.663 kune na 2.328 kuna tijekom cijele godine dopusta.

Iz ministarstva pozivaju i jedinice lokalne samouprave da povećaju naknade za novorođenčad koje su u njihovoj nadležnosti. U Karlovcu ta naknada trenutno iznosi 1.000 kuna, a iz Grada su ovom prilikom podsjetili i na ostalo što gradska uprava čini za najmlađe – od ulaganja u vrtiće do besplatnih radnih bilježnica koje se uvode u ovoj godini.