Dugoreška bolnica i lani u plusu – ulaže u krevete, televizore, krovište, aparate…

I dok je većina bolnica prošla kroz proces sanacije, a ima i onih koje i dalje gomilaju dugove, dugoreška Specijalna bolnica za produženo liječenje i 2016. godinu završava s pozitivnim poslovanjem. Mjesečni limit propisan od HZZO-a iznosi 1,5 milijuna kuna i s tim pokrivaju plaće i sve ostale troškove poslovanja. Dobro poslovanje prepoznalo je i ministarstvo zdravlja, pa je još bivši ministar Varga dodatno bolnicu nagradio s dva milijuna kuna. Ta sredstva i vlastita štednja rezultirali su nizom ulaganja.

– Nabavili smo lani 44 nova kreveta, 40 novih televizora, obnovili smo podrum i arhiv, kupili smo novi valjak za glačanje, novo sušilo, obnovili sve što je bilo dotrajalo u kuhinji kao i Odjel palijative. Kupili smo i nove aparate za laboratorij tako da smo prije dva mjeseca počeli raditi tumorske markere i hormone štitnjače. To je novo u našoj ponudi čime smo proširili svoju djelatnost na taj način da pacijenti kada dođu primjerice kod mene u gastro ambulantu, u istom danu mogu obaviti gastroskopiju, ultrazvuk, u laboratoriju mogu izvaditi sve te nalaze i već drugi dan imamo dijagnozu, ispričala nam je ravnateljica Višnja Mihalić Mikuljan.

Uza sve ovo bolnica je 325 tisuća kuna uložila u obnovu krovišta. U planu za ovu godinu je kupnja digitalnog rengena decentraliziranim sredstvima, a ravnateljica se nada i obnovi ovojnice koje će doprinijeti energetskoj učinkovitosti, ali i dodatnim uštedama.

– Mi smo još lani u proljeće napravili projekt za energetsku obnovu zgrade. Kada bi uspjeli dobiti pet milijuna kuna za taj projekt, onda bi i na grijanju prema procjeni imali uštede do 70 posto. U tom slučaju stvorio bi nam se prostor na mjestu gdje sada držimo lož ulje, za izgradnju bazena. Uz to, od vlastitih sredstava koje smo oročili, a imamo još 840 tisuća kuna, namjeravamo kupiti i novi kardiološki ultrazvuk, dodaje ravanteljica.

Inače bolnica ima ukupno 165 kreveta i samo devet zaposlenih liječnika uz još tri vanjska suradnika. Svi oni kaže ravnateljica najzaslužniji su za ovakav uspjeh bolnice, jedine od tri u našoj županiji koja posluje bez dugovanja.

– Svi ti liječnici rade četverostruko, sestara nam nedostaje i one stvarno rade preko svake mjere. Mogu samo pohvaliti sve naše djelatnike koji stvarno rade od srca, s velikom ljubavi i požrtvovnošću. Mi smo i 2016. godini prešli limit za četiri milijuna kuna, no to smo morali otpisati. S obzirom da toliko puno radimo, nadamo se da će ministarstvo prepoznati taj rad, povećati limit i obnoviti ugovor s bolnicom koji je posljednji put potpisan još 2014. godine, zaključila je ravnateljica Mihalić Mikuljan.