Petrić: Cijene u ugostiteljstvu bit će povećane, to je neizbježno

Izmjenom Zakona o PDV-u snižena stopa od 13 posto više se ne primjenjuje na usluge u ugostiteljstvu, koje se od 1. siječnja oporezuju stopom od 25 posto. Nezadovoljstvo ugostitelja veliko je već mjesecima, a ovih dana već su počeli s korekcijama cijena koje pak izazivaju nezadovoljstvo među gostima.

Ugostitelji kažu da će povećanje stope PDV-a na njihove usluge smanjiti promet i konkurentnost Hrvatske na tržištu. Radi se o ogromnoj stopi poreza, a problem je što je posljednjih nekoliko godina kako je PDV na ugostiteljstvo bio 13 posto cijelo poslovanje bilo prilagođeno tome. Neke cijene su već povećane, a toga će sigurno biti još, poručuje predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Karlovačke županije Zlatko Petrić.

Petrić podsjeća i kako je 2013. Hrvatski sabor jednoglasno usvojio Strategiju razvoja turizma u kojoj stoji da se do 2020. neće korigirati stope PDV-a za ugostiteljstvo. Ugostitelji su ponukani time dizali kredite, uređivali prostore, zapošljavali ljude, a sada je to sve dovedeno u pitanje.

Na pitanje zašto nisu smanjili cijene kad je PDV smanjen također ima odgovor: Cijene su relativna stvar i išle su dolje, sigurno je tako, u mojem restoranu primjerice su išle dolje. Kad bi mi bili gradske ili državne tvrtke tada bi bilo lakše korigirati cijene za dva ili tri posto, ali naše cijene su relativna stvar. Mi smo na tržištu i moramo se prilagođavati. Konkurencija je velika, kaže Petrić.

Petrić podsjeća kako je i cijena nabave za ugostitelje povećana. Primjerice kava je poskupjela 33 posto, prirodni sokovi 37, pivo 54, električna energija 40, najmovi 37, mlijeko 22 posto, a poskupjelo je i meso. Ugostitelji smatraju da se nalaze i u nepovoljnoj tržišnoj utakmici jer ih ugrožavaju trgovački centri, kiosci i udruge s ugostiteljskim poslovanjem. Promet je u prošloj godini već pao, a povećanjem cijena taj će se trend nastaviti.