Mohorić: I oni koji nisu dostavili novo stanje brojila, dobit će obračun po novom

Iako se zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije smatralo da će doći do povećanja računa za struju, ministarstvo financija je smanjenjem PDV-a s 25 na 13 posto, građanima od 1. siječnja zapravo snizilo račune. Tako će od ove godine ukupna svota biti manja za 10 posto.

No to nije jedina novost. Dio kućanstava plaća dva računa za struju. Jedan HEP-u za korištenje mreže, a drugi drugom opskrbljivaču za potrošnju struje. Od 1.siječnja ta dva računa postali su jedan.

Iako su iz HEP-a pozvali građane da dostave stanje svojih brojila kako bi od ove godine mogli račune obračunavati po novoj cijeni i stvarnoj potrošnji, direktor Elektre Karlovac Branko Mohorić kaže kako neće biti problema s onima koji to do danas do kada je bio rok, nisu učinili.

– Zbog toga što prelazimo na novi sustav od 1. siječnja mi radimo očitanja, molim samo one građane kod kojih su nam nedostupna mjerna mjesta da nam se obrate sa svojim novim stanjem. Međutim ako i ne dobijemo ta nova stanja brojila, naš informatički sustav dosta precizno može izračunati potrošnju i ti građani će imati obračun po novom, pojasnio je Mohorić.

Sada slijede novi izračuni, a građani na svojim kućnim adresama uskoro mogu očekivati nove i niže račune.