Pravoslavni vjernici slave Božić

Nakon što su sinoć proslavili Badnjak, pravoslavni su se vjernici jutros okupili u crkvi svetog Nikole kako bi proslavili blagdan Božića. Svečanu liturgiju predvodio je episkop gornjokarlovački Gerasim.

Pročitana je poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja koji je između ostalog poželio da Bog podari mir i blagoslov svom narodu. Poglavar Irinej pozvao je svu duhovnu djecu u domovini i iseljeništvu da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića.

Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: “Rađajte se i množite i napunite zemlju”, kaže patrijarh Irinej. Daj Bože, nastavlja patijarh Irinej, da ovaj blagoslov postane mjera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubojstva i čedomorstva bio zamijenjen rajskim mirom i punoćom života.

Badnjačka je liturgija privukla veći broj ljudi, jer temperature su ipak bile blaže od onih na božićno jutro. Uz poruke mira i zajedništva pravoslavni je Božić proslavljen i u ostalim crkvama diljem gornjokarlovačke eparhije.