Na današnji dan umro je Nikola Tesla

Veliki znanstvenik i genijalac Nikola Tesla, kojem mnoga otkrića nisu priznata, umro je u siromaštvu 7. siječnja 1943. godine u New Yorku. Njegovi izumi na području električne energije ostavili su velik trag u svjetskoj znanosti, a i danas je inspiracija brojnim inovatorima.

Tesla je rođen 1856. godine u malom ličkom mjestu Smiljanu, a gimnazijsko školovanje završio je u Karlovcu. Najveće Teslino dostignuće je konstrukcija niza uređaja koji se temelje na primjeni izmjenične struje. Imao je oko 700 izuma, od kojih je samo 112 patentirao. Svoje izume stvarao je na dobrobit čovječanstva, kako bi svima bili dostupni, stoga nije volio patente.

Tesla se bavio mnogim područjima života, ne samo fizikom, a Gimnazija Karlovac ove školske godine u sklopu proslave 250 godina od utemeljenja posebnu počast odaje i svojem najpoznatijem učeniku. Najveći izazov je uređenje Centra inovativnosti koji bi se trebao nalaziti na adresi Rakovac 6 i nositi ime Nikole Tesle. Ideja je da se oko Centra okupe djeca od vrtićke dobi, preko osnovnoškolaca, pa sve do srednjoškolaca, odnosno studenata Veleučilišta te da mogu razvijati svoje izume i patente, kaže ravnatelj Damir Mandić.

Svaki put kad se služite mobitelom ili računalom prisjetite se Nikole Tesle, naime čipovi, odnosno mikroelektronika, rade na tri osnovna sklopa, a temeljni je otkrio upravo Tesla.