Broj noćenja turista u Karlovcu porastao za 20 posto

U 2016. godini Turistička zajednica grada Karlovca bilježi pozitivne pomake. U odnosu na godinu ranije, povećan je i broj dolazaka i broj noćenja turista. Najviše nas posjećuju strani gosti, i to oni iz daleke Južne Koreje.

Središnji elektronički sustav prijave i odjave turista E-visitor omogućio je ažurnije praćenje kretanja turista na području Hrvatske i bržu izradu statističkih podataka. Tako je karlovačka Turistička zajednica, iako smo tek zakoračili u Novu godinu, već objavila podatke za 2016. godinu, a oni su – ohrabrujući.

“Na području Karlovca u 2016. godini ostvareno je 32.298 dolazaka, odnosno 47.220 noćenja. U 2015. godini ostvareno je 27.292 dolaska odnosno 39.504 noćenja. U odnosu na prošlu godinu, ostvareno je 20% više noćenja odnosno 18% više dolazaka. Udio domaćih gostiju u noćenjima iznosi 26% a 74% stranih”, rekla nam je Tihana Bakarić iz TZ grada Karlovca.

Od stranih gostiju posjećivali su nas oni iz Njemačke, Poljske, Italije, Austrije, SAD-a, Češke i Mađarske, no najviše gosti iz Južne Koreje.

Činjenica da smo tranzitno područje s jedne je strane prednost, a s druge nedostatak Karlovca kao turističke lokacije. Naime, turisti se u prosjeku zadržavaju vrlo kratko, svega 1.3 dana. Velike nade polažu se u nedavno otvorenu Aquatiku, kao do sada najveću karlovačku turističku atrakciju, pa će i rezultati po pitanju dužine boravka gostiju u Karlovcu ubuduće možda ipak biti nešto bolji.