Vodoopskrba sigurna i za niskih temperatura

U Splitu je za vikend izmjereno minus 7 stupnjeva, što je najniža temperatura u tom gradu u posljednjih više od pola stoljeća. Zbog niskih temperatura pucale su cijevi, a dio stanovnika bio je bez vode. Iako je u Karlovcu bilo i desetak stupnjeva niže cijevi su ostale cijele, te nije bilo nikakvih poteškoća u vodoopskrbi. Tek šest korisnika prijavilo je smrzavanje cijevi u svojim kućanstvima.

Karlovčani su navikli na niske temperature u zimi, pa čak i one oko 20 stupnjeva ispod nule. Zato su i pripremljeni na sve poteškoće koje ih mogu zadesiti. Tako neki na razne načine pokušavaju zaštititi vodomjere od smrzavanja.

  • Dok je cjevovod siguran, korisnici Vodovoda i kanalizacije moraju pripaziti na instalacije koje su u njihovoj nadležnosti, na vodomjerno okno i cijevi koje vode do njihovih kuća. U proteklih nekoliko dana, u vrijeme niskih temperatura, u Karlovcu je evidentirano 6 slučajeva smrzavanja. Zato upozoravamo vlasnike da su sami odgovorni za taj dio vodoopskrbnog sustava, rekao je voditelj Sektora tehničke operative u ViK-u Josip Vlašić.

Djelatnicima Vodovoda i kanalizacije u ovakvim situacijama pomaže i moderna tehnologija putem koje se otkrivaju puknuća ili mjesta otjecanja vode iz gradskog sustava, koji se šalju u tvrtku, gdje se onda dogovara popravak otkrivenog kvara.