Dvoje ozlijeđenih od pirotehnike tijekom blagdana

Ministarstvo unutarnjih poslova više od dvadeset godina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana provodi akciju Mir i dobro. Upravo u vrijeme blagdana veći broj građana nabavlja petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, a dio tih sredstava nerijetko je nezakonit, odnosno prodaja im nije dopuštena.

Od posljedica uporabe pirotehničkih sredstava tijekom ovogodišnje akcije Mir i dobro na području Slunja teško je ozlijeđeno 7-godišnje dijete, dok je u Ozlju lakše ozlijeđen 29-godišnjak. Kako kažu u policiji, u okviru operativne akcije Mir i dobro koja je provedena u vremenu od 15. prosinca prošle do 8. siječnja ove godine ciljano su poduzimane mjere i radnje u cilju održavanja stanja javnog reda i mira.

Uz to, policijski službenici Policijske uprave karlovačke su zbog nezakonitog posjedovanja od jedne osobe oduzeli jedno oružje te će protiv njega zbog prekršaja iz Zakona o oružju nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog.

Akcija je završila u nedjelju 8. siječnja, te sada za svaku upotrebu pirotehničkih sredstava trebate zatražiti dozvolu. Pirotehnička sredstva dijele se u osam razreda, a najpoznatija su prva tri razreda, u koje spadaju konfeti-bombice, žabice, čepovi, petarde, rakete, fontane i vatromet kutije.