Traži se mjesto više u karlovačkom Centru za beskućnike, nužno im je potrebna sušilica rublja

Karlovački Centar za beskućnike gotovo cijele godine ima popunjene kapacitete, a zimi se traži i mjesto više. Posjetili smo njihove prostorije na Gazi i provjerili kako korisnici provode dane u ovom zimskom periodu, kada nam toplina doma znači više nego ikada.

Biti beskućnik teška je sudbina svih 365 dana u godini, a posebno to dolazi do izražaja zimi kada se temperature spuste ispod nule. Spas od smrzavanja na ulici pruža karlovački Centar za beskućnike koji ovih dana bilježi povećan priljev korisnika, rekao nam je Jurica Banić, jedan od voditelja Centra. “Ovih dana došla su nam dva nova korisnika, a jedan je bio u toliko lošem stanju da je završio na oporavku u bolnici”, kaže Banić.

Centar dobro surađuje s organizacijama poput Crvenog križa, pa elementarnih sredstava za preživljavanje minusa, poput tople odjeće i deka, srećom, ne nedostaje. Jedino što im je trenutno potrebno je sušilica za rublje, jer korisnika je mnogo, a s obzirom na trenutne temperature odjeća i posteljina sporo se suše, pojašnjava Banić te poziva sve koji su u mogućnosti pomoći na ovaj način da donacijom olakšaju život karlovačkim beskućnicima.

Inače, procjene su da u Hrvatskoj živi oko četiri tisuće beskućnika, a kapaciteti prihvatilišta su 450 kreveta u cijeloj zemlji. U Karlovcu je kapacitet 20 ležajeva – za 17 muškaraca i tri žene, koji su popunjeni gotovo cijele godine.