HGSS: Ne hodajte po zaleđenim rijekama!

“Ubuduće kad krenete ismijavati turiste u japankama na planinama, sjetite se onih koji vode svoju djecu u šetnju po zaleđenim jezerima”. Ova objava osvanula je danas na Facebook profilu Hrvatske gorske službe spašavanja i potaknula niz komentara. Provjerili smo ima li šetača i na karlovačkim rijekama.

Već danima temperatura zraka u debelom je minusu, pa su i rijeke dobile ledeni pokrov. Dok se neki prirodi dive sa sigurne udaljenosti, ima i onih koji se odlučuju za avanturistički pristup. Jedno od omiljenih šetališta, umjesto šetnice uz Foginovo kupalište, postala je tako sama površina Korane. Ni u Slunju ne manjka entuzijasta, o čemu svjedoče fotografije objavljene na profilima društvenih mreža. Najdalje su pritom otišli članovi Društva prijatelja Slunja i Rastoka, koji su objavili niz fotografija na kojima ne samo da šetaju, već po zaleđenoj rijeci igraju hokej, skijaju, sanjkaju se, pa čak i pripremaju kuhano vino. Iako su se sudeći po fotografijama odlično proveli, iz Hrvatske gorske službe spašavanja upozoravaju da nipošto nije riječ o bezazlenoj zabavi.

“Preporučamo svima da se ne upuštaju u hodanje po ledu jer posljedice mogu biti fatalne. Led može lako napuknuti i ako čovjek propadne kroz njega, vrlo se teško može izvući. Niti jedna služba ne može reagirati toliko brzo da bi se izbjegle najgore posljedice. U tom slučaju osoba gubi koordinaciju ruku i nogu i događa se ono najgore. Treba biti odgovoran prema sebi i prema drugima, jer život i zdravlje su nenadokadivi”, kaže Dubravko Butala, pročelnik HGSS Stanice Karlovac.

Niske temperature potrajat će, po svemu sudeći, još neko vrijeme. Iako će ledeni pokrov biti sve deblji, preporuka ipak glasi: uživajte u pogledu iz normalne perspektive jer koliko god bilo neobično hodati po površini rijeke, nije vrijedno rizika.