I životinjama je hladno, pomozite im preživjeti zimu!

Jutros je u Karlovcu izmjereno samo -14 Celzijevih stupnjeva. Hladnoće kojima svjedočimo već danima ne podnose teško samo ljudi, već i životinje. Donosimo nekoliko prijedloga kako im možete pomoći da lakše prežive zimu.

Dok si čovjek pri ekstremno niskim temperaturama uvelike može pomoći slojevima tople odjeće, životinje su u zimskim uvjetima prepuštene ljudskoj milosti ili nemilosti. Kućnim ljubimcima pritom je mnogo lakše jer imaju vlasnike koji o njima brinu. “Vidimo da ovih dana vlasnici samo nakratko izvode pse, često ih oblače u kaputiće što je jako dobro, a vidim često i da im oblače cipelice. To je vrlo korisno jer na tlu ima dosta soli, ima i antifriza, pa kada životinje poslije ližu šape često dolazi do kojekakvih trovanja”, kaže dr.vet.med. Nina Domišljanović.

Dok kućni psi i mačke unatoč ovim teškoćama uživaju u luksuzu toplog doma, psi koji život provode na dvorištima, kao i lutalice, ovih dana vape za našom pomoći. “Ima dosta pasa na lancu po dvorištima, pogotovo u okolici Karlovca, a najveći je problem kod kratkodlakih pasa. Tim vlasnicima savjetuje se da pseće kućice izoliraju stiroporom i da postave u njih što više dekica kako bi psima ipak bilo malo toplije”, poručuje Domišljanović.

Kao i ljudi, životinje zimi za održavanje tjelesne topline troše više energije. Najvažniji način na koji životinjama na ulici možete olakšati da prežive zimu zato je osigurati im hranu. Koliko znači pomoć onima kojima je najpotrebnija, najbolje znaju u udruzi Milosrđe koja vodi Centar za beskućnike. Njihovi korisnici zato za vrijeme ovih niskih temperatura dva puta dnevno kukuruzom hrane labudove i patke na Korani. Pridružite se i vi ovim dobrim djelima, jer i najmanja će pomoć biti itekako dobrodošla.