Zelene udruge zadovoljne zbog odustajanja od projekta MHE Krupa

Čini se da je tvrtka Hidroenergetska postrojenja d.o.o. odustala je od gradnje male hidroelektrane na rijeci Krupi u Parku prirode Velebit. Ova informacija razveselila je zelene udruge, koje su još lani u rujnu Ministarstvu zaštite okoliša i energetike izrazile snažno protivljene korištenju ove rijeke u hidroenergetske svrhe.

Plan investitora bio je izgraditi na rijeci Krupi hidroelektranu snage 1.6 MW s branom visine 1.5 metar i dužine 45 metara te cjevovodom dužine 170 metara, kojim bi se preusmjeravalo tok rijeke na turbinu. No prema posljednjim informacijama, čini se da se ova mala hidroelektrana ipak neće graditi. “Investitor je obavijestio Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da odustaje od postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, time je de facto odustao od projekta, što su pozdravile brojne hrvatske udruge za zaštitu prirode. Osim karlovačkog Eko Pana, protiv ovog projekta bilo je još nekoliko zelenih udruga – BIOM, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF”, rekao nam je Ivan Mužar iz Eko Pana.

Najviše ih je mučila činjenica se MHE Krupa trebala graditi na zaštićenom području. Time se, pojašnjava Mužar, poništava sama svrha i koncept zaštićenih područja, jer nema smisla da nešto proglasimo parkom prirode, a poslije uništavamo temeljne prirodne fenomene zbog kojih je proglašeno zaštićeno područje.

U Karlovačkoj županiji još je uvijek svježe iskustvo degradacije s rijeke Mrežnice i njenog slapa Šušnjar, koje je primjer da, kada se jednom dozvoli izgradnja MHE, vrlo se brzo zaboravi na uvjete zaštite prirode i okoliša. U Eko Panu također su protiv planirane izgradnje male hidroelektrane Barilović na rijeci Korani. Najavljuju da će i dalje će biti aktivno uključeni u cijelu priču. Inače ovom projektu, a radi se o MHE jačine 1.25 MW, tek predstoji postupak procjene utjecaja na okoliš, nakon kojeg će se više znati o njegovoj budućnosti.