Tribina o stanju u karlovačkom novinarstvu okupila uglavnom novinare, interes građana izostao

“Stanje u karlovačkom novinarstvu” bilo je tema tribine koja je održana u Knjižnici za mlade u organizaciji lokalne podružnice MOST-a nezavisnih lista. O temi su govorili politolog i član MOST-a Branimir Tot, te publicisti Marinko Marinović i Jasna Plevnik.

Kritike dijela javnosti i medijski napisi vezano uz nedavna zapošljavanja u karlovačkim gradskim medijima, ali i grafiti “Smrt novinarima” koji su nedavno osvanuli na fasadama na nekoliko lokacija u gradu, bili su povod održavanja ove tribine.

Marinović smatra da bi gradski mediji trebali djelovati prema komercijalnim principima, te da bi im se dotacije iz gradskog proračuna trebale, ako već ne ukinuti, onda barem smanjiti. Druga govornica na tribini, publicistkinja Jasna Plevnik, nije za “guranje” javnih medija na tržište. Dok je većina prisutnih za karlovačke medije imala većinom kritike, uglavnom zbog nekritičkog izvještavanja o tijelima vlasti, Plevnik je u svom stavu o lokalnim medijima ipak bila nešto blaža. Smatra da, obzirom na uvjete u kojima rade, uglavnom izvješavaju kvalitetno i profesionalno te da izbjegavaju senzacionalizam.

Zanimljivo je da se publika sastojala većinom od lokalnih novinara, što aktualnih, što bivših, a tribinu su došli popratiti i zaposlenici gradskih medija koji su ujedno bili glavna tema rasprave.