Medved: Bili smo ponosni na ono što smo kao branitelji činili

U organizaciji Dokumentacijsko-memorijalnog centra hrvatskih branitelja Karlovačke županije, Grada Karlovca i Karlovačke županije sinoć je u gradskoj knjižnici održana svečanost povodom obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Danas 25 godina kasnije, postoje stvari s kojima nismo zadovoljni, ali najvažnije je da imamo svoju zemlju, imamo svoju domovinu, kazao je na obilježavanju ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Na nama je, a posebno na novim naraštajima izgraditi Hrvatsku po mjeri naših ljudi da ona bude zemlja blagostanja. Izgraditi je kao modernu i prosperitetnu zemlju, prije svega zaustaviti ovaj val iseljavanja i učiniti je zemljom u kojoj će hrvatski čovjek uživati i na koju će biti ponosan, naglasio je ministar.

Veliki je to dan i jubilej za Hrvatsku. U to vrijeme kada su nas priznale brojne države, naša zemlja još uvijek je bila podvrgnuta agresiji i okupaciji, a brojni su oni koji to priznanje nisu dočekali, već su za njega položili svoj život. Vatikan je bio prvi koji je Hrvatsku priznao točno u podne 13. siječnja 1992. godine.

– Bili smo ponosni, bili smo sretni, cijeli svijet prepoznao je tu želju hrvatskog naroda da bude samostalan. Bili smo ponosni na ono što smo kao branitelji činili, dodao je ministar Medved.

U vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske 52% Karlovačke županije bilo je okupirano, ali upravo je priznanje gotovo svih zemalja bilo ono što je dalo snagu našim braniteljima da se odupru srpskoj agresiji.

– Njihova je zasluga što smo mi danas ovdje. Malo je generacija u povijesti nekog naroda koje su imale čast stvarati svoju domovinu. Sve one koji su branili Hrvatsku, dali svoj život ili dio svog tijela nikada ne smijemo zaboraviti, istaknuo je župan Ivan Vučić.