U sljedeće tri godine 75 beskućnika bit će školovano za nova zanimanja

“Školovanjem, edukacijom i radnim aktivnostima do povratka u život zajednice” – ime je to novog projekta karlovačke Udruge “Milosrđe” koja upravlja Centrom za beskućnike. Radi se o projektu koji je u studenom prošao na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodit će se tijekom sljedeće tri godine.

Projekt Udruge “Milosrđe” jedan je od ukupno 12 projekata koji su prošli na Javnom pozivu resornog ministarstva, u sklopu prioritenog područja trogodišnjih programa usmjerenih na razvoj i širenje usluga za beskućnike na lokalnoj razini. Provođenje projekta već je započelo, no najveći dio aktivnosti tek slijedi.

“Odradili smo na početku jedan mali dio od šest osposobljavanja, a sad s ljepšim vremenom, u drugom ili trećem mjesecu, krećemo s novih 12 osoposobljavanja. U tri godine koliko će se projekt provoditi, trebao bi obuhvatiti ukupno 75 korisnika”, kaže voditelj projekta Jurica Banić. Osposobljavanje se, pojašnjava, provodi za 12 zanimanja, koja se nadopunjuju ovisno o situaciju na tržištu rada. Tako se primjerice beskućnici mogu kvalificirati za zanimanja poput rukovatelja motornom kosilicom, trimerom i motornom pilom, zanimanja u poljoprivredi, pomoćne kuhare i konobare, njegovateljice, sobarice, a u planu je i edukacija za pizza majstore. Kako bi imali gdje vježbati, u sklopu Centra počelo je uređivanje ljetne kuhinje, pa bi već ovo ljeto odavde na rad u sezoni mogli krenuti prvi pizza majstori. Cilj projekta je upravo olakšati korisnicima povratak u samostalan život, zaključuje Banić.

Projekt je vrijedan 210 tisuća kuna, a zanimljivo je da u projektu neće sudjelovati samo karlovački beskućnici, budući da je ovdje referalni Centar za školovanje i osposobljavanje beskućnika iz cijele Hrvatske.