Crkva slavi svetog Pavla pustinjaka, zaštitnika pavlinskog reda

Crkva danas slavi svetog Pavla pustinjaka, zaštitnika pavlina, prvaka među poniznim i pobožnim ljudima koji su odlučili ostaviti sve što imaju te poći za Isusom. Posebno svečano bilo je jutros u Župi Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom.

Župa Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom nastala je 1789. godine, nakon ukidanja pavlina, a kako je župna crkva u Gornjem Mekušju stradala, pavlinska crkva na Kamenskom postala je župna crkva i sjedište župe. Pavlini se ponovno vraćaju 1972. i preuzimaju upravljanje župom. Red pavlina za svog utemeljitelja uzima svetog Pavla Pustinjaka, iako ih on nije osnovao riječju ili pismom, već primjerom i načinom života. Ovaj svetac u materijalnom smislu nije imao apsolutno ništa, ali je zato obilovao svojim poniznim duhom.

Bog mu je podario 113 godina ovozemaljskog života, od čega je 98 godina proživio u upravo u pećini u pustinji.

Konstitucije Reda sv. Pavla Prvog Pustinjaka opisuju glavne karakteristike i poslanje Reda; njegovanje kontemplacije Boga u samoći te ljubav prema liturgijskoj molitvi, marljiv i siromašan život, prakticiranje pokore, posebno štovanje Bogorodice i apostolska revnost.