Fočić: Radimo sve što možemo, ali vrelovod je star i treba kompletnu zamjenu!

Niske zimske temperature ne idu na ruku Gradskoj toplani i njenim korisnicima. Uvjerili su se u to stanovnici Grabrika, koji su jučer zbog puknuća vrelovoda cijeli dan bili bez grijanja. Pokušali smo doznati što u toplani planiraju poduzeti kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

Zbog izvanredne situacije uzrokovane puknućem cijevi u Senjskoj ulici, naselje Grabrik cijelu je nedjelju bilo bez grijanja. Razlog je dotrajali vrelovod. “Tijekom noći sa subote na nedjelju vršena je sanacija vrelovoda u Meštrovićevoj ulici koja je bitna za oprksbu toplinskom energijom Novog Centra, Luščića i Grabrika. Tu sanaciju smo dovršili tijekom jutarnjih sati, misleći da je sve u redu, međutim kada smo krenuli s grijanjem, došlo je do novog puknuća u Senjskoj ulici i morali smo krenuti u sanaciju. Sanacija je trajala cijeli dan, morali smo mijenjati dio cijevi, jer nismo mogli samo zakrpati puknuće. Ljudi su dali maksimalni doprinos i uspjeli smo u najkraćem mogućem roku sanirati taj kvar”, rekla nam je direktorica Gradske toplane Ivana Fočić.

Društvene mreže jučer su ipak zatrpali komentari nezadovoljnih korisnika. Zajednički im je nazivnik da za svoj novac žele kvalitetnu uslugu. “Svjesni smo da građani žele grijanje i da im je jučer bilo hladno, a bila je i nedjelja, međutim radimo jedino što možemo u ovom trenutku. Vrelovod je star u prosjeku 35 godina i u budućem razdoblju definitivno moramo razmišljati na koji način uložiti u njega sredstva da bi korisnici imali sigurniju isporuku energije”, kaže Fočić.

Za rekonstrukciju vrelovodne mreže postoje dvije različite studije. Jednu je izradio Energetski institut “Hrvoje Požar”, a drugu Institut za energetiku i zaštitu okoliša “Ekonerg”. Zaključci obje su jednaki – vrelovodu je potrebna kompletna rekontrukcija koja bi koštala 5-6 milijuna eura, pri čemu je potrebno zamjeniti 22 km duplog cjevovoda, dakle 44 km cijevi, pojašnjava zamjenik direktorice Gradske toplane Hrvoje Klobučar.

Godinama se kao spasonosno rješenje spominjao novac iz euroskih fondova, no situacija je po tom pitanju za sada vrlo neizvjesna, jer novca još uvijek nema na vidiku. “Tražimo stalno mogućnosti koje se otvaraju, ali nema ih puno. Već je svima poznata ITU mjera koja je u svom prvotnom konceptu previđala i takva ulaganja, gdje je Karlovac ispao iz igre s obzirom na kriterij koja je ta mjera previđala, a to je uži gradski centar od 50 tisuća stanovnika, dok ih Karlovac ima 45 tisuća. Očekujemo da se tu naprave neke promjene koje bi i nama dale mogućnost jer smo mi primjer grada koji ima dobru pokrivenost centralnim toplinskim sustavom, kaže Klobučar.

Ne iznađe li se novac izvana, od kompletne zamjene mreže u bližoj budućnosti neće biti ništa jer Toplana nema novca za takvu investiciju. S obzirom da se, prema svemu sudeći, u proces kompletne sanacije vrelovoda neće ići tako skoro, u toplani će se fokusirati na izmjenu cijevi na najkritičnijim lokacijama u razdoblju izvan sezone, te kada dođe do pucanja – što brže saniranje mjesta puknuća.

Do završetka sezone grijanja još je dosta vremena pa korisnicima Gradske toplane preostaje nadati se da će ostatak zime biti blaži nego do sada.