U Karlovcu nema panike zbog ptičje gripe

Radi sprečavanja širenja virusa ptičje gripe, Ministarsvo poljoprivrede pozvalo je vlasnike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje sigurnosnih mjera. U cijeloj Hrvatskoj sva perad obavezno se mora držati u zatvorenim i ograđenim prostorima, a u slučaju sumnje na bolest odmah moraju obavijestiti veterinare. Posjetili smo imanje Siniše Stanara u Zamršju koji se između ostalog bavi uzgojem kokoši hrvatica.

Nakon što je na uginulim patkama na farmi kod Velike Gorice potvrđen visoko patogeni soj virusa influence ptica, jučer je na tamošnjoj farmi završena eutanazija peradi. Eutanazija je izvršena i na okolnih 15 poljoprivrednih gospodarstava, a ukupno je eutanazirano 1.809 kljunova peradi te su uklonjena 21.003 jaja. U cijeloj Hrvatskoj zabranjeno je držanje peradi na otvorenom, no s obzirom na vremenske prilike, karlovački uzgajivač Siniša Stanar smatra da nema razloga za paniku. “Pošto su ovako loši uvjeti, one sada ni ne idu van. Da je sada ljeto, bio bi veći problem jer ljeti su kokoši stalno vani. Sad im je prehladno, otvore se samo dok im damo hranu i tople vode, a one brzo pobjegnu natrag i sakriju se”, kaže Stanar.

Siniša Stanar na svom OPG-u u Zamršju već se četiri godine bavi uzgojem kokoši hrvatica. Nada se da do širenja bolesti na karlovačko područje neće doći. “Bolest prenose divlje ptice kojih ovdje baš i nema, pa ne strahujem”, kaže Stanar. Pokaže li se drugačije, iako će država snositi trošak, vratiti se na sadašnje stanje ne bi bilo lako, jer za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi. “To bi za nas značilo kompletno zatvaranje farme. Morali bi krenuti ispočetka, kupovati piliće, prstenovati ih, pripremati se za poticaje, znači sve što smo radili posljednje četiri godine morali bi raditi ispočetka”, zaključuje.

Kao znakove bolesti na koje treba obratiti pažnju u ministarstvu navode iznenadno uginuće peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta, kašalj i šmrcanje, grčevi, kretnje u krug, paraliza i otežano kretanje. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a ljudi nisu u opasnosti.