Gostovanje karikaturista Nika Titanika i posjet župana obilježili treći dan ZILIK-a

Treći dan Zimske likovne kolonije obilježilo je gostovanje poznatog karikaturista Nikole Plečka, poznatijeg pod nadimkom Nik Titanik. Radionicu, na kojoj su mališani iz karlovačkih osnovnih škola i Doma za djecu “Vladimir Nazor” učili o osnovama karikature, posjetila je i delegacija Karlovačke županije.

Već naziv radionice “Mala škola geg i portretne karikature i crtanja smiješnih babetina poput Štefice Jambriščak, njenog muža Jože i pokojeg političara” dao je naslutiti da gostovanje Nika Titanika na ZILIK-u neće biti uobičajena radionica.

“Pokazat ću djeci što je zapravo karikatura jer velik dio ih to vjerojatno i ne zna, budući da karikatura i strip danas nisu toliko popularni kako prije 10, 15 i više godina. Crtat ćemo Šteficu i Jožu, a danas se nećemo toliko baviti političarima, nećemo djecu time puno zamarati. Radionicu sam zamislio kao neformalno druženje,  a tko zna, možda baš ovdje danas netko od njih shvati da je crtanje karikatura nešto u čemu se vidi u budućnosti”, rekao nam je voditelj radionice.

Iako svoje karikature objavljujuje u dnevnim novinama, inspiracije mu, kaže, zahvaljujući hrvatskoj stvarnosti i političarima, ne nedostaje. Ni u Karlovcu mu, otrkio nam je, ne bi pomanjkalo tema.

Zanimljivo je da su župan Ivan Vučić i njegovi zamjenici za svoj tradicionalni posjet ZILIK-u odabrali upravo današnji dan. No, Nik Titanik ispunio je obećanje da će danas manje pažnje pokloniti političarima, pa župan svoju karikaturu nije dobio.

ZILIK se nastavlja do kraja tjedna. Sutra slijedi radionica akademskog slikara Antona Vrlića “Obojano svjetlo”, a u petak, posljednjeg dana kolonije, u Karlovac stiže akademska grafičarka Nikolina Knežević s radionicom “Čarobne diorame”.