Karlovačka publika ispunila Zorin dom na projekciji filma ”Nisam se bojao umrijeti”

U prepunom Zorin domu karlovačka publika imala je priliku vidjeti dokumentarni film ”Nisam se bojao umrijeti”. Riječ je o filmu redatelja Jakova Sedlara koji govori o domoljubnoj misiji Antona Kikaša. Ovaj kanadski poduzetnik 31. kolovoza 1991. pokušao je zrakoplovom u Hrvatsku dopremiti 19 tona oružja za policiju i Zbor narodne garde, ali su ga presreli zrakoplovi JNA.

Kada je Anton Kikaš u dalekoj Kanadi čuo da hrvatski policajci teško dolaze do naoružanja prijeko potrebnog za obranu domovine, nije ni trena dvojio već se odmah odlučio pomoći. Međutim avion kojim je iz Ugande dopremao oružje u Hrvatsku po presrela je JNA, a Kikaš je uhićen i tri mjeseca proveo je u zarobljeništvu.

– Odmah po sletanju i nakon saslušanja počela je tortura, a zatim su me prebacili do Bihaća, pa na Batajnicu gdje sam bio na saslušanju i ponovno su me mučili. Završio sam u ćeliji vojnog zatvora u Beogradu gdje mi nije bilo ugodno. Kako bi bilo ugodno kada vam se u noćnim satima pridružuje štakor koji izlazi iz kanalizacije, priča nam Kikaš.

Uhićenje generala JNA Milana Aksentijevića omogućilo je razmjenu, pa je Kikaš pušten u studenom 1991. Zahvaljuje se braniteljima koji su uspjeli uhvatiti Aksentijevića i ponosan je što je dio te priče i hrvatskog obrambenog rata. Da je danas potrebno, opet bi učinio isto bez obzira na sve, kaže ovaj veliki domoljub.

– Ne bi uopće bilo dvojbe, ne samo da bih to opet učinio, već bih to učinio sa još većim žarom, dodaje Kikaš.

Antona Kikaša i redatelja filma Jakova Sedlara veže prijateljstvo dugo više od 30 godina. Napraviti film o prijatelju vrlo je zahtjevno jer imate posebnu odgovornost prema osobi koja je toliko puno učinila za Hrvatsku, kaže redatelj Sedlar.

– Ako postoji čovjek koji je primjer domoljublja, dobrote i prijateljstva onda je to Anton Kikaš. Mogao bih roman o njemu napisati jer napravio je puno toga za Hrvatsku. Ljudima je pomogao na različite načine, nikada nikome tko je bio u potrebi Anton nije rekao ne, priča Sedlar.

Inače film je dobio naziv po istoimenoj pjesmi koju je napisao Kikaš, a koja završava stihovima: ”Kada se čovjek ne plaši mrijeti, on dobiva neku nadnaravnu snagu, a svjetlost vjere u Boga tek tada dobiva puni sjaj”.