U prosincu značajno povećan promet agencija za promet nekretnina, u 2017. slijedi stagnacija

Za agencije za posredovanje u prometu nekretnina, 2016. godina bila je nešto bolja u odnosu na prijašnje. Promet je bio veći za oko 10 posto nego godinu ranije, no s obzirom na izmjenu zakonske regulative, koja je na snazi od 1. siječnja 2017., ponovo se očekuje – stagnacija prometa.

Zbog donošenja zakona kojim je ukinuto oslobođenje plaćanja poreza na prvu nekretninu, agencije za posredovanje u prometu nekretnina zabilježile su u prosincu pojačan promet. Onima koji su do 1. siječnja uspjeli riješiti stambeno pitanje bez plaćanja poreza, na ruku su išle i cijene koje su lani nastavile padati. Prosječna cijena kuće u Karlovcu trenutno iznosi 300 eura po kvadratu, stan s centralnim grijanjem može se kupiti već za 600 do 800 eura po kvadratu, a cijene stanova s klasičnim grijanjem još su niže, rekla nam je Đurđica Skočić, vlasnica jedne karlovačke agencije za posredovanje u prometu nekretnina. Obzirom na ekonomske prilike, ne čudi da su u Karlovcu lani bili najtraženiji jednosobni stanovi i garsonijere.

Osim što će se državni proračun podebljati, zakonske izmjene dovele su i do nekih pozitivnih učinaka same građane, smatra Đurđica Skočić. “Porezni obveznici su oslobođeni administracije, odnosno podnošenja porezne prijave jer to sada rade javni bilježnici i sudovi. Vrlo pozitivan učinak je i to što se kod unosa nekretnina u trgovačka društva ne plaća porez na promet nekretnina, čime se želi potaknuti gospodarski razvoj. Zatim kod razvrgnuća suvlasništva i diobe vlasništva, bez obzira na omjer koji se stječe, ne plaća se korist, i mislim da je bitno da građani to znaju kako bi krenuli rješavati svoju imovinu”, zaključuje Skočić.

No, za većinu građana novi zakon ipak nije dobrodošla promjena. Stoga se zbog uvođenja poreza na prvu nekretninu u ovoj godini očekuje smanjenje prometa, te uslijed toga i daljnji pad cijena.