U prvih 20 dana ove godine Centru za socijalnu skrb stiglo ukupno 165 zahtjeva za pomoć

Karlovac i Karlovačka županija i dalje su pri vrhu po broju korisnika socijalne pomoći u odnosu na broj stanovnika. Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu 1. siječnja koristilo je 1.300 obitelji, što se odnosi na oko 3.150 osoba. Optimizam ne budi ni podatak da novi zahtjevi za pomoć i dalje stižu.

Već godinama su Karlovac i cijela Karlovačka županija na visokom trećem ili četvrtom mjestu po broju korisnika socijalne pomoći. Situacija se, nažalost, nije promjenila ni u 2016. godini, rekla nam je Mirjana Pogačić, ravnateljica CZSS Karlovac.

Osim zajamčene minimalne naknade, socijalno ugroženim osobama Centar dodjeljuje i jednokratne novčane naknade. Lani ih je dodijeljeno 1.540, najviše zbog bolesti i troškova liječenja. I preostali oblici pomoći za koje je nadležan Centar, doplatak za pomoć i njegu u kući i osobna invalidnina, vezani su također uz zdravstvene teškoće.

Zanimljivo je da analiza Centra pokazuje da je među korisnicima zajamčene minimalne naknade sve više samačkih kućanstava, i to radno sposobnih osoba, a sve manje obitelji s malom djecom. No novi sustav omogućio je centrima za socijalnu skrb bolju kontrolu i nadzor nad korisnicima, pa je zloupotreba sada puno teže izvediva. Centar ima uvid u prihode korisnika, a oni svaku promjenu imaju obavezu prijaviti, a ako to ne učine, morat će vratiti novac koji su u međuvremenu dobili, upozorava ravnateljica.

Iako su već u prvih 20 dana siječnja stigla 43 nova zahtjeva za zajamčenu minimalnu naknadnu i 122 zahtjeva za jednokratne pomoći, u Centru ne očekuju dramatičan porast broja korisnika, već stabilizaciju situacije s dolaskom proljeća, turističke sezone i sezone građevinskih i ostalih radova na otvorenom. Tada se, naime, očekuje pojačano zapošljavanje u ovim djelatnostima i smanjenje broja nezaposlenih.