Posjetili smo PŠ Siča koju pohađaju samo dvojica učenika

Jedna od područnih škola s najmanjim brojem učenika je Područna škola Siča u općini Barilović. Prošle školske godine pohađalo ju je četvero učenika, a ove godine su samo dvojica – Stjepan Magdić i Viktor Ivan Novosel.

Viktor i Stjepan jedini su učenici PŠ Siča. Njihov je mali razred po mnogočemu specifičan – provode inkluziju, a oba učenika već su slavni izvan svog mjesta. Stjepan je široj javnosti poznat kao sudionik reality showa “Supertalent” gdje je zbog umijeća sviranja harmonike prozvan virtuozom i čudom od djeteta. Njegov kolega iz školske klupe, Viktor Ivan, dječak je s teškoćama u razvoju, no unatoč tome karlovačka ga publika poznaje po nastupima u igrokazima. Zajedno sa Stjepanom lani je osvojio i nagradu “Moj bibliobus” na natječaju karlovačke Gradske knjižnice.

Učiteljici Maji Pignar Mijović Viktor je prvo iskustvo u radu s djecom s teškoćama u razvoju, a iako je početak bio zahtjevan i iziskivao prilagodbu s obje strane, rezultat nije izostao. “To je bio jedan veliki izazov i za mene jer nisam znala što mogu očekivati. Ali, kao što kaže ona stara uzrečica “od trnja do zvijezda”, tako smo i mi na početku imali upoznajavanje, uhodavanje, sistem pokušaja i pogrešaka, i mislim da smo se jednim upornim radom svi lijepo uklopili, a Viktor se odlično socijalizirao”, priča nam učiteljica Maja Pignar Mijović.

Viktor i Stjepan poznaju se još od malih nogu, a škola je njihovo prijateljstvo samo dodatno produbila. “Viktor je dobar prijatelj, nježan je i brižan”, kaže Stjepan o svom kolegi iz školske klupe.

Dječaci su sada četvrti razred, a na jesen, kada krenu u peti, pridružit će se vršnjacima u matičnoj školi Barilović. Iako se zbog smanjenja broja djece postavlja pitanje hoće li u budućnosti doći do ukidanja ove područne škole, ravnateljica Vesna Car se nada da se to ipak neće dogoditi. Kako god bilo, Viktor i Stjepan uskoro nastavljaju školovanje u većoj školi, a novom životnom periodu obojica se jako vesele. Najvažnije im je da u nove avanture kreću zajedno, a uspjeh, sigurni smo, ni ubuduće neće izostati.