Dan je socijalnog partnerstva

Dan socijalnog partnerstva u Hrvatskoj se obilježava 21. siječnja jer je na današnji dan 1994. godine osnovano prvo Gospodarsko socijalno vijeće u Republici Hrvatskoj. Osnivanjem tog tijela Vlada i socijalni partneri opredijelili su se za socijalni dijalog kao jednu od najvažnijih vrednota društva i ključni uvjet održivog i uravnoteženog društvenog razvoja.

Tripartitno pregovarnje odnosi se na sindikate, poslodavce i Vladu na državnoj razini, a 2001. godine temeljem odluke državnog gospodarsko socijalnog vijeća ustrojena su i vijeća na lokalnoj razini. 2007. godine kada je Hrvatska intenzivirala pregovore za ulazak u Europsku uniju, Sabor RH donio je odluku da se Danom socijalnog partnerstva proglasi 21. siječanj.

Sindikati očekuju povećanje minimalne plaće na području Hrvatske, poboljšanje rado – pravnih odnosa te na taj način poboljšanje statusa radnika, a u konačnici i države. Socijalni dijalog nije prepreka reforamama i povećanju konkurentnosti, kao što se često nastoji prikazati, već suprotno, on ima potencijal postati jednim od ključnih razvojnih alata. To dokazuje činjenica da je socijalni dijalog najrazvijeniji u ekonomski i socijalno najnaprednijim europskim državama, poručuju iz Sindikata.

Na Dan socijalnog partnerstva, kojeg se sve Vlade samo prigodno sjete, želimo naglasiti kako Hrvatska, njeni građani, radnici i poduzetnici trebaju, ali i zaslužuju efikasan i sadržajan socijalni dijalog, a ne formu bez sadržaja, poručuju sindikalisti.