Vikend u znaku Vincekova – veselo u Svetoj Jani

Ovaj je vikend u znaku svetog Vinka, zaštitnika vinograda. Taj blagdan označava početak radova u vinogradu. Reže se loza, ali i kobasice, a sve uz blagoslov i pjesmu. Naša je ekipa bila u vinogradu obitelji Ivčec, koji se nalazi na području zvanom Ključi. Organizator je Udruga vinograda i vinara Sveta Jana.

Desetu godinu za redom u Svetojanskom kraju obilježava se Vincekovo u organizaciji Udruge vinogradara i vinara. Ove godine događaj je uveličala Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, dok je vinograd obitelji Ivčec blagoslovio župnik Josip Gonan.

Vina je prošle godine bilo, iako su mraz i tuča na ovom području ostavili traga, ovdašnji vinari ipak su zadovoljni, a istom se nadaju i u godini koja je počela. Iako je urod bio nešto manji, vino je prošle godine bilo kvalitetno. Suradnja između vinara na ovom je području jako dobra, tako već nekoliko godina imaju zajednički strojni prsten.

Udrugu podržava i grad Jastrebarsko, a svoju je podršku došao dati zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar koji je sudjelovao i u prvoj ovogodišnjoj rezidbi vinograda.

Molitve idu za dobrim vremenom, kako bi vinogradarima i vinarima godina bila što bolja, a vino što kvalitetnije. Hoće li se to ostvariti vidjet ćemo u jesen.