U Vojniću odlučili reagirati na Vladinu Odluku o dodjeli sredstava za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode – smatraju da ide na ruku samo velikim proizvođačima

Općinsko vijeće u Vojniću odlučio je reagirati na Odluku o dodjeli sredstava za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode. Podsjetimo, Vlada je usvojila ovu Odluku prema kojoj je 20 milijuna kuna namijenjeno samo onima koji su najviše pogođeni mrazom u travnju prošle godine, odnosno poljoprivrednim proizvođačima koji imaju 90 i više posto štete na kulturama.

Međutim, poljoprivrednici u Vojniću su ogorčeni jer to nije bio jedini kriterij, pa je većina onih koji imaju više od 90 posto štete, ostala bez sredstava. Od 200 prijava, samo je 11 onih koji su stekli pravo na odštetu. Zbog toga se jutros sastao Odbor za poljoprivredu pa je ova tema uvrštena kao točka dnevnog reda sjednice.

– Ova Odluka Vlade nije transparentna već je diskriminirajuća jer su izostavljeni mali i srednji poljoprivrednici. Ministarstvo financija i Hrvatska voćarska zadruga donijeli su kriterije koje je nemoguće naći na internetu, a idu na ruku samo velikim proizvođačima. Osim minimalno 90 posto štete, potrebno je imati određene količine stabala i to za jabuku 2.800 stabala, 750 stabala breskve, 500 stabala za marelicu, jedan hektar nasada jagode, 800 stabala šljive, 2.500 stabala kruške, 1.200 stabala trešnje i 500 stabala višnje. Ja se ne sjećam da je ikada ovako bilo, ovakva odluka ne pridonosi ruralnom razvoju, pojasnio je ispred Odbora za poljoprivredu Jurica Jašinski.

Vijećnici i načelnik Vojnića Nebojša Andrić složili su se da je ovakva Odluka nepravedna i odlučili reagirati pa će ministarstvu uputiti dopis u kojem traže da se sredstva za odštetu dodijele svima, a ne samo najvećima. Inače procijenjena šteta na području Vojnića bila je 4 milijuna kuna. Od države je za odštetu stiglo 365.700 kuna koji sada čekaju rasplet situacije.