Upravljanje i nadzor sustava u Vodovodu i kanalizaciji na jednom mjestu – NUC donosi uštede i brže otklanjanje kvarova

Vodovod i kanalizacija prva je takva tvrtka u Hrvatskoj koja je u svojim prostorijama uspostavila Nadzorno upravljački centar. Rezultat je to posljednjih sedam godina intenzivnih ulaganja u podizanje tehnološke razine upravljanja svim sustavima.

U jednoj sobi na jednom mjestu djelatnici Vodovoda i kanalizacija sada mogu upravljati i kontrolirati četiri sustava, vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda te nadzirati stanje na vodocrpilištima i vodospremama.

Sustav objedinjuje sve ono što se nalazi na svim lokacijama, a koristi GPRS komunikaciju. Ona mu omogućava dobivanje informacija od svih podstanica za nekoliko sekundi, umjesto dosadašnjih sat vremena. Primjerice, ako pukne cijev, voda se može preusmjeriti iz ove sobe.

– Odmah se i po razini rezervoara već može primijetiti neki problem u mreži i reagirati. Na statusnom monitoru mi u svakom trenutku možemo vidjeti primjerice stanje svih naših vodocrpilišta. Sustav nas obavještava o njihovom radu i omogućava osim autonomnog rada, u slučaju potrebe da operater ručno uključi ili isključi pumpu ili da nešto dodatno napravi da sustav vodoopskrbe može dalje normalno funkcionirati. Dakle, imamo sve podatke o sustavima ovdje na jednom mjestu s kojeg se ako zatreba, može intervenirati, pojasnio je voditelj Odjela informatike u ViK-u Mijo Vedrina.

Ovdje će za radnog vremena raditi jedan operater, a van radnog vremena dvojica od kojih jedan ostaje u Nadzornom centru, a drugi odlazi na teren ukoliko se ukaže potreba.

– Ovakav jedan centar će nama donijeti značajne uštede u poslovanju, kako materijalnih troškova, tako i radne snage. Mi smo već ukinuli dežurstva na našim vodocrpilištima i vodospremama je sada možemo iz ove sobe sve to kontrolirati, izjavio je direktor ViK-a Ivan Mrzljak.

Centar je rezultat rada djelatnika Vodovoda i kanalizacije. Vrijednost investicije je 1,6 milijuna kuna, većim dijelom sufinancirana je europskim sredstvima.