Održan 57. Teološko – pastoralni tjedan

Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu bila je tema 57. Teološko – pastoralnog tjedna održanog u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Skup teologa organizira se s ciljem trajnog usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi, ali i razgovora o aktualnim temama koje dotiču život Crkve.

– Nedostatak pomirenja ogleda se u stalnim konfliktima u hrvatskom društvu. Ti konflikti ponekad i dramatično eskaliraju, a svoj korijen i repove najčešće vuku iz prošlosti i vezani su uz problem takozvane povijesne istine. S tim konfliktima moramo se sustavno i temeljno suočiti. U tom smislu govoriti o pomirenju u hrvatskom društvu je važno jer ono je ključno ukoliko želimo svjetlu budućnost, a pomirenja nema bez dijaloga, kaže prof. dr.sc. Tonči Matulić s Katoličko bogoslovnog fakulteta.

Uvijek aktualna tema u javnosti je vjeronauk u školi, a o tome se govorilo i na ovom skupu.

– Vjeronauk u školi treba promatrati u kontekstu da bude upravo u službi dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu, da mladi i djeca mogu dalje to širiti u svojoj zajednici, dodaje profesor Matulić.