Predstavljen projekt CoolHeating

U ozaljskoj gradskoj vijećnici građanima je predstavljen projekt CoolHeating. Cilj mu je poticanje implementacije malih obnovljivih centraliziranih toplinskih i rashladnih sustava u gradovima i općinama u jugoistočnoj Europi. Ozalj u ovom projektu sudjeluje od prošle godine.

Energetska održivost, ali i ekonomska ušteda, glavne su prednosti malih modularnih obnovljivih centraliziranih toplinskih i rashladnih sustava čija se implementacija promiče projektom CoolHeating. Projekt financira EU, a bavi se prijenosom znanja i iskustava između Austrije, Danske i  Njemačke, gdje su takvi sustavi već razvijeni, te gradova i regija gdje  još nisu u potpunosti zaživjeli. U Ozlju su ga predstavili partneri iz Austrije i Borna Doračić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zagreb.

Trenutno oko 14 posto proizvedene toplinske energije u Hrvatskoj dolazi iz centraliziranih toplinskih sustava, no najčešće se kao energent koristi prirodni plin, uz zanemarivi udio obnovljivih izvora. Postojeći centralni toplinski sustavi, zbog njihove prosječne starosti i lošeg stanja zgrada, skupa su opcija grijanja. Što se pak tiče centraliziranog rashladnog sustava, on u Hrvatskoj za sada niti ne postoji.

Posljednjih godina u Ozlju se pojavilo nekoliko inicijativa za izgradnju centraliziranog toplinskog sustava na biomasu koji bi služio za grijanje javnih zgrada, kućanstava i dijela industrijske zone. Do sada nisu realizirane, no korak dalje u tom smislu je ovaj međunarodni projekt. Krajnji rezultat trebao bi biti plan razvoja malih obnovljivih centraliziranih toplinskih i rashladnih sustava u ciljanim gradovima, među kojima je i Ozalj. Osim Hrvatske u projekt su uključene Slovenija, Srbija, BiH i Makedonija, a uz Ozalj, od hrvatskih gradova u projektu sudjeluju još Osijek i Velika Gorica.

Kako bi se građani Ozlja na licu mjesta uvjerili u funkcioniranje takvih sustava 11. veljače organizirano je studijsko putovanje u austrijski gradić Güssing, na koji se pozivaju svi zainteresirani za ovu problematiku.